Σεμινάριο σωματικού θεάτρου με τον Przemyslaw Blaszczak

3-5 Ιουλίου 2017

Ξεχνώντας το Σώμα

Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου με τον Przemysław Błaszczak

 

Τα κοινωνικά πρότυπα, οι συμβάσεις, η εθιμοτυπία και οι κανόνες δημιουργούν ένα περιβάλλον που διαμορφώνει τη φυσικότητα και τη σχέση μας με το σώμα - δηλαδή την «άποψη του σώματός μας». Ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε, τρέχουμε, χορεύουμε, αγγίζουμε τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλον είναι πολιτιστικά αποφασισμένος, αλλά τόσο βαθιά ριζωμένος ώστε να ταυτιζόμαστε εύκολα με αυτό και λέμε "αυτός είναι ο τρόπος μου". Δεν θυμόμαστε ή φαίνεται να μην θυμόμαστε ότι από τη γέννηση μας εκτιθέμεθα σε έντονη εκπαίδευση που ποτέ δεν τελειώνει και η συμπεριφορά μας είναι ένας τρόπος συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μας κάνει να ξεχάσουμε το σώμα μας όπως το γνωρίζουμε και να μας κάνει να το ακούσουμε εδώ και τώρα, σε σχέση με τον εαυτό μας, τον περιβάλλοντα χώρο, τους συνεργάτες μας και την ομάδα μας. Με έμφαση στην ατομική και συνεργατική κατάρτιση θα ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντίληψης, επικοινωνίας και αυτοσχεδιασμού που συγκεντρώνουν, σε μια δημιουργική διαδικασία, τη συνέργεια, τη συνδημιουργία και τη συνύπαρξη.

Το εργαστήριο θα είναι βασισμένο σε εντατική σωματική δραστηριότητα.

Στοιχεία με τα οποία θα εργαστούμε:

-συγκέντρωση
-ατομικό training
-training σε ζευγάρια (βασικά στοιχεία συνεργασίας)
-ερεύνηση των δομών που υπάρχουν στο σώμα μας και η επιρροή τους επί το ύφους της κίνησής μας
- ατομικός ρυθμός, ρυθμός σε ζευγάρια καθώς και σε ομάδα
- αυτοσχεδιασμός πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία (μετάβαση από το training στη δημιουργική διαδικασία)
-Δημιουργία παρτιτούρας κινήσεων

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ:
3-4-5 Ιουλίου Θεσσαλονίκη 18 ώρες
3-4-5 of July Thessaloniki 18h
Δευτέρα 14:00-20:00
Τρίτη 16:00-22:00
Τετάρτη 14:00-20:00

ΧΩΡΟΣ:
Θεατρο εΦ, Πτολεμαίων 29Α 7ος ορ.

Κρατήσεις θέσεων στο theatroef@gmail.com και στο 6980494644 (Άννα)
Το κόστος του εργαστηρίου είναι 120Ε με προκαταβολή 60Ε.
Για μαθητές-τριες που συμμετέχουν ήδη στο χώρο του Θεάτρου εΦ σε εργαστήρια το κόστος θα είναι 100Ε.

 Mέγιστος αριθμός συμμετεχόντων : 20 άτομα

 

Przemysław Błaszczak – ηθοποιός

Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Grotowski από το 1995. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Wrocław. Από το 1996 έως το 1999 δούλεψε με τους Song of the Goat Theater, όπου ερμήνευσε στο Dithyramb. Το 2002-2003 δημιούργησε την σόλο παράσταση, Ecce Homo. Από το 2004, είναι ηθοποιός του Teatr ZAR, ερμηνεύοντας στις παραστάσεις τα Gospels of Childhood, The Triptych και στην performance Armine, Sister. Από το 2012 συνεργάζεται με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και ερμηνεύοντας στην παράσταση Heiner Müller’s Mauser και στη Casandra με την Αλεξανδρα Καζαζου. Από το 2005, μελετά την Ιαπωνική πολεμική τέχνη του Aikido υπό τον Sensei Piotr Masztalerz (5ο Dan). Το 2011 σπούδασε με τον Juba Nour Shihan (6ο Dan) στην Baja California, Μεξικό. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται για να γίνει καθηγητής Aikido. Το 2005 ήταν στην Ιαπωνία, προσκεκλημένος από τον Toshi Tsushitori, εξασκόντας το shintaido, ένα ιαπωνικό σύστημα που ενσωματώνει τη φωνή και το σώμα μέσω ενός training που βασίζεται στο παραδοσιακό ιαπωνικό καράτε.