Σεμινάριο IMPROV-e HERE

18-20 Δεκεμβρίου 2020

Το «θέατρο εΦ» διοργανώνει το IMPROV-e HERE, ένα σεμινάριο κωμικού αυτοσχεδιασμού! Ένα νέο και δημιουργικό σεμινάριο, στο οποίο εκμεταλλευόμαστε τόσο την ενέργεια του καθενός, αλλά και τον χώρο που μας περιβάλλει, όχι σαν παράγοντα περιορισμού, αλλά σαν μια μικρή θεατρική σκηνή, που έχουμε το ελεύθερο να την διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε, να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς καν να φύγουμε από το σπίτι μας, αλλά σαν κάτι άλλο από το σπίτι μας.

Μέσα από μια σειρά παιχνιδιών δανεισμένων από το κωμικό αυτοσχεδιαστικό θέατρο (improv comedy theater), αυτό το νέο και ιδιαίτερο σεμινάριο στοχεύει στο να μας φέρει ξανά στο «εδώ» και στο «τώρα». Θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να λογοκρίνουμε την κάθε σκέψη, γιατί απλά δεν θα υπάρχει χρόνος να γίνει, θα αφεθούμε σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και στην ιστορία που φτιάχνουμε.

Τα παιχνίδια του αυτοσχεδιασμού θα μας τοποθετήσουν σε κοινό έδαφος, θα μας κρατήσουν σε εγρήγορση με αυτιά και μάτια, θα σκάψουν βαθιά στη φαντασία μας να βρουν όλες αυτές τις βλακείες που κρατάμε για τον εαυτό μας και δεν τις λέμε δυνατά. Θα μοιραστούμε τις ιστορίες μας και όλα τα παράδοξα που θα δημιουργήσουμε.

Μέσα στο διάστημα των δύο πρώτων ημερών θα επισκεφθούμε τα παιχνίδια βήμα-βήμα, θα τα δοκιμάσουμε με διαφορετικούς τρόπους, θα ξεκλειδώσουμε το μουδιασμένο από τον καναπέ σώμα και θα το βάλουμε σε πολλές διαφορετικές ιστορίες που δεν έχουν ξαναπαιχτεί και δεν θα ξαναπαιχτούν ποτέ. Θα εκπαιδευτούμε σε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο αυτοσχεδιαστικού θεάτρου μέσω της webcam και θα γίνουμε, αναπόφευκτα, μια διαδικτυακή θεατρική ομάδα που θα φτιάξει μοναδικές ιστορίες, οι οποίες την τρίτη μέρα του σεμιναρίου θα γεννηθούν άλλη μία φορά για να παρουσιαστούν διαδικτυακά στο κοινό.


Λίγα λόγια για το improv

To αυτοσχεδιαστικό θέατρο (improvisational theater) είναι μια μοναδική μορφή θεατρικής τέχνης, στην οποία οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν ολόκληρη την παράσταση επί σκηνής, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει πρόβες, χωρίς σενάριο και χωρίς σκελετό. Το έργο δημιουργείται επί τόπου, βασισμένο στη σχέση μεταξύ των ηθοποιών, την επινοητικότητα και την φαντασία τους, και είναι συνήθως κωμικού χαρακτήρα.

Μία από τις βασικές αρχές του improv είναι η συνθήκη «ναι και…». Στο improv δεχόμαστε και χτίζουμε το λόγο μας και τις σκηνές μας πάνω σε ό,τι προταθεί επί σκηνής, είμαστε πάντα «εκεί» και δεν απορρίπτουμε τίποτα, δίνουμε πρώτα για να λάβουμε μετά.


Σημαντικές πληροφορίες

  • Διάρκεια σεμιναρίου: 6 ώρες (+1 ώρα παράστασης)
  • Ημέρες: 18/12 και 19/12 18:00-21:00 και 20/12 στις 19:30-21:00
  • Κόστος σεμιναρίου: 20 ευρώ ανά άτομο
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μόνο μιας από τις ημέρες, καθώς πρόκειται για σπονδυλωτό σεμινάριο
  • Απαραίτητη σύνδεση στο internet και πρόσβαση στην πλατφόρμα zoom
  • Απαραίτητη σχετική ελευθερία κινήσεων στον χώρο που θα επιλέξετε, θα πρέπει να μπορείτε να είστε όρθιοι και σε κάποια απόσταση από την κάμερα
  • Καλό θα ήταν να είστε συνδεδεμένοι από υπολογιστή για να είναι συγκεκριμένη η θέση στα παράθυρα των συμμετεχόντων, για την εύρυθμη και εύθυμη διεξαγωγή του σεμιναρίου

Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες

Τηλεφωνικά: 6948533067 (wind)

Εναλλακτικά στείλτε μας ονοματεπώνυμο, e-mail και τηλέφωνο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Μέσω facebook: https://www.facebook.com/theatroef
Μέσω e-mail: theatroef@gmail.com