Η καλλιτεχνική ομάδα «θέατρο εΦ» παρουσιάζει ένα μουσικό και εικαστικό έργο επικοινωνίας μεταξύ ατόμων με απώλεια όρασης, ατόμων με απώλεια ακοής και ατόμων χωρίς την απώλεια αυτών των αισθήσεων, σε συνεργασία με την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδας και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
Με σκοπό την αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, καλλιτεχνών και μη, με διάφορες αναπηρίες και εκμεταλλευόμενοι τις υπέρτερες δυνατότητες αυτών, η καλλιτεχνική ομάδα του «θέατρο εΦ» δημιούργησε και παρουσιάζει ένα εικαστικό οπτικοακουστικό έργο επικοινωνίας και επαφής μεταξύ ατόμων με απώλεια όρασης και ατόμων με απώλεια ακοής. Το έργο αποτελείται από ένα σύστημα πλαισίων τα οποία αντιδρούν στο ανθρώπινο άγγιγμα παράγοντας μουσικές και εικαστικές αποκρίσεις. Τα πλαίσια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους προσφέροντας ένα σύστημα μετάφρασης της εικόνας σε ήχο και το αντίστροφο, επιτρέποντας σε δύο ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν παράγοντας μία κοινή εικαστική και μουσική σύνθεση.
Στην εγκατάσταση θα παρουσιαστεί ένα οπτικοακουστικό έργο που δημιουργήθηκε από δύο καλλιτέχνες, ο ένας με απώλεια ακοής και ο άλλος με απώλεια όρασης στις 19, 21 και 22 Δεκεμβρίου. Τις ημέρες πριν την παρουσίαση του έργου η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή για επίσκεψη από το κοινό, το οποίο μπορεί να προσέλθει και να πειραματιστεί με τα διαδραστικά πλαίσια δημιουργώντας τις δικές του συνθέσεις.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σε αντίθεση με το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας, όπου η αναπηρία ορίζεται ως η σωματική, νοητική, αισθητηριακή ή ψυχολογική «απόκλιση» από το «φυσιολογικό», στο κοινωνικό μοντέλο η αναπηρία αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα που δημιουργεί το περιβάλλον στο άτομο. Η απουσία προσβασιμότητας στο εκάστοτε περιβάλλον προκαλεί αίσθημα αναπηρίας στο άτομο.
Η ομάδα του «θέατρο εΦ» χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες αιχμής των εικαστικών και της μουσικής δημιούργησε ένα προσβάσιμο οπτικοακουστικό έργο σε μία προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων προσβασιμότητας που δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό έργο στα άτομα. Το έργο δεν αποτελεί έναν ξεχωριστό, απομονωμένο, ειδικό χώρο για άτομα με αναπηρία, αλλά έναν χώρο που είναι ανοιχτός προς οποιονδήποτε, ένα χώρο συνάντησης ατόμων ανεξάρτητα των σωματικών χαρακτηριστικών τους, της απώλειας ή μη κάποιας αίσθησης. Μία εγκατάσταση που επιτρέπει τον μετασχηματισμό των οπτικών ερεθισμάτων σε ακουστικά ερεθίσματα και το αντίστροφο προσφέροντας έναν τρόπο επικοινωνίας μέσω ήχου ακόμη και για άτομα χωρίς ακοή ή επικοινωνίας μέσω εικόνας για άτομα χωρίς όραση.
Το έργο είναι μέρος μίας σειράς προγραμμάτων του «θέατρο εΦ» με σκοπό την επί ίσοις όροις συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες στους τομείς της τέχνης. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται εργαλεία και εξοπλισμοί που επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρίες διαφόρων κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα επιτρέψει επιπλέον σε άτομα με απώλεια ακοής να συνεργαστούν καλλιτεχνικά με μουσικούς και σε άτομα με απώλεια όρασης να συνεργαστούν με εικαστικούς ή καλλιτέχνες ψηφιακών εικόνων και βίντεο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή για αλληλεπίδραση από το κοινό τις ημερομηνίες:
Η παράσταση του έργου με 4 εικόνες και 4 μουσικές συνθέσεις θα πραγματοποιηθεί τις ημερομηνίες:
Θέατρο εΦ, Πτολεμαίων 29Α, 7ος όροφος
Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6980494644
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλ: 6955440701
Email: theatroef@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/theatroef
Instagram: theatroef
www.theatroef.gr
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
Διεύθυνση/ψηφιακός σχεδιασμός: Γιωργής Σφυρής
Βοηθός σκηνοθεσίας/παραγωγή: Άννα Μαργαριτίδου
Visual Artists: Αλεξάνδρα Νιάκα, Άννα-Μαρία Γαλάνη
Σύνθεση μουσικών αποκρίσεων: Αδάμ Σιάγας
Χειρισμός πλαισίου μουσικής: Ραφαηλία Κακλιμάνη
Χειρισμός πλαισίου εικόνας: Σταμάτης Αναστασιάδης
Επικοινωνία: Ιωσηφίδου Μαρία
Poster: Δήμητρα Τσιρακάκη
Σε συνεργασία με την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.