Chekhov goes capital and travels to Patra

9 Μαΐου 2026

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Ισπανία η παράστασή «Chekhov goes capital» της ομάδας «Dear Amélia» του «θέατρο εΦ» παρουσιάζεται στην Πάτρα στις 9 Μαΐου στις 21:00!

Με πολύ απλά μέσα μία ομάδα δεκατριών ηθοποιών και ένας μουσικός θα ζωντανέψουν μπροστά μας έναν ξεχασμένο κόσμο, έναν κόσμο που μόλις έχει αγγίξει το χρήμα και προσπαθεί ακόμη να κατανοήσει την αξία του στην καινούργια εποχή που ανατέλλει. Οι πρώτες αχτίδες ενός κόσμου που θα μας φέρει από ένα σχεδόν βουκολικό παρελθόν, στη βιομηχανική επανάσταση, στην έναρξη των χρηματιστηριακών αγορών και στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία που γνωρίζουμε σήμερα. Έναν κόσμο που στέκεται με άγνοια απέναντι στο μέλλον που έρχεται, τόσο αθώα όσο και ένοχα. Έναν κόσμο που δεν μπορείς να κρίνεις αυστηρά γιατί μπορεί και να σου μοιάζει.

Τί είναι τελικά το χρήμα;

Δίνει λύσεις ή προκαλεί προβλήματα;

Μας φέρνει πιο κοντά ή μας απομακρύνει;

Πόσο εμμονικοί είμαστε με την απόκτησή του; Πόσο μας πληγώνει η απώλειά του;

Είναι χρήσιμο, άχρηστο ή είναι χρήσιμο μέχρι να αποδειχτεί παντελώς άχρηστο;

Μία καταπιεσμένη υπηρέτρια, ένα λαχείο που ενδέχεται να κερδίζει, ένας δυστυχισμένος φερετροποιός και ένα τσούρμο παιδιά που παίζουν με χρήματα, χωρίς να ξέρουν καλά-καλά τι κάνουν. Παιδιά είναι. Ανάμεσά τους εισβάλει καταλυτικά το χρήμα. Οι σχέσεις δε μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Το χρήμα ενώνει ή χωρίζει, συμφιλιώνει ή καταστρέφει, σίγουρα επιδρά έντονα και αλλάζει τα πρόσωπα και τις σχέσεις.

- Οι μεγάλοι σταμάτησαν, δεν παίζουν πια.
- Τότε, γιατί έχουν τα χρήματα;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Τσέχωφ -εκ των πραγμάτων- μας μεταφέρει σε μία εποχή πιο απλή, πιο γήινη και πιο ανθρώπινη. Σε μία εποχή όμως όπου το χρήμα μόλις έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο. Ακόμη και άνθρωποι των κατώτερων τάξεων, εργάτες ή χωρικοί, πληρώνονται πλέον με χρήμα. Είναι η πρώτη φορά που μπορείς να κλέψεις χρήματα από έναν φτωχό ή μπορείς να βρεις ένα παραπεταμένο χαρτονόμισμα στο δρόμο. Είναι η εποχή όπου το χρήμα εισβάλει στη ζωή όλων, μπλέκεται ανάμεσά τους και περιπλέκει τις σχέσεις τους. Μας δίνεται η ευκαιρία, μέσα από τη λογοτεχνία του Τσέχωφ, να παρακολουθήσουμε αυτόν τον παλιό, ίσως περισσότερο άσπιλο, κόσμο να έρχεται αντιμέτωπος με το χρήμα. Το -λόγω εντατικής χρήσης- κυριολεκτικά βρώμικο χρήμα. Ο άνθρωπος για πρώτη φορά προσπαθεί να κατανοήσει την αξία του χρήματος και πως να το χρησιμοποιήσει. Θα μπορέσει να παραμείνει «καθαρός»; Το πόσο μακριά και πόσο κοντά βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος του Τσέχωφ σε εμάς είναι ένα ερώτημα που εγείρει διαρκώς αυτή η παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Γιωργής Σφυρής
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιωργής Σφυρής
Ενδυματολογία: Δανάη Νεραντζάκη
Γραφιστική επιμέλεια: Δανάη Νεραντζάκη, Μεταξία Αραμπατζή
Επικοινωνία: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος
Παραγωγή: «θέατρο εΦ»
Ηθοποιοί: Άννα Αβραμίδου, Μεταξία Αραμπατζή, Γιώτα Αργυροπούλου, Ειρήνη Βασίλογλου, Ρόζα Αντωνία Δασκάλου Χριστάκη, Θεοκτίστη Μαρινοπούλου, Κώστας Μόσχου, Δανάη Νεραντζάκη, Ανδριάννα Ντόκου, Ελένη Πάχου, Ανδρομάχη Πόπη, Σοφία Σίμου, Κωνσταντίνος Σταματόπουλος
Μουσικός: Γιωργής Σφυρής

Ευχαριστούμε πολύ τον Μηνά Πασπαλά για την τόσο θερμή άδεια που μας παραχώρησε να χρησιμοποιήσουμε το τραγούδι του «Το Χρήμα» και την ομάδα Θεάτρου Χ Saltibagos για την φιλοξενία της παράστασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημερομηνίες: 9 Μαΐου
Ώρα: 21:00
Χώρος: X Saltibagos
Διεύθυνση: Διομείας 30, Πάτρα, Ζαρουχλέικα

Chekhov goes capital sticker